Un sistem fotovoltaic are nevoie de acumulatori - adevarat sau fals?

Home » Blog » Un sistem fotovoltaic are nevoie de acumulatori - adevarat sau fals?
Adevarat sau fals?
12 MAR 2021

Un sistem fotovoltaic are nevoie de acumulatori – adevarat sau fals?

 

Pentru inceput o sa clasificăm tipurile de sisteme fotovoltaice astfel incat sa observăm de unde vine acest #mitfotovoltaic cu privire la acumualtorii utilizati (sau nu) in sistemele fotovoltaice.

 

Sistem fotovoltaic ONGRID

 

               Sistemul fotovoltaic ONGRID sau conectat la retea functioneaza sincronizat cu SEN. Energia electrica produsa de panouri in timpul zilei este consumata in direct de catre aplicatiile tale (frigider, televizor, etc.) iar surplusul este livrat in SEN -in situatia in care exista un contract de prosumator intre tine si furnizorul de energie electrica- sau “pierdut” in situatia in care nu exista un contract de prosumator.

 

Sistem fotovoltaic OFFGRID

 

               Sistemul fotovoltaic OFFGRID sau deconectat de la SEN este utilizat in situatile in care locatia pe care urmeaza sa o alimentezi nu are acces la sistemul national de energie electrica. Energia electrica produsa de panourile fotovoltaice in timpul zilei este consumata in direct de catre aplicatiile tale (fridiger, masina de spalat, etc.) iar surplusul este stocat in acumulatori pentru consumul din timpul noptii. Tine mine acest tip de sistem fotovoltaic; urmeaza sa revenim asupra subiectului.

 

Sistem fotovoltaic HIBRID
 

               Sistemul fotovoltaic HIBRID este, asa cum ii spune si numele un hibrid intre cele 2. Altfel spus, te gasesti in situatia in care ai acces la SEN (esti abonat la un furnizor de energie electrica) dar ai constant pene de current. Solutia este un sistem fotovoltaic al carui invertor functioneaza atat cu reteaua nationala de energie electrica cat si cu acumulatori pentru momentele in care apar penele de curent.

 

Sa revenim la sistemul fotovoltaic OFFGRID. De aici a plecat mitul fotovoltaic conform caruia un sistem fotovoltaic trebuie sa aiba in componenta lui si acumulatori. Daca acum cativa ani informatia era corecta pentru ca solutiile tehnice care sa o contrazica erau fie inexistente fie greu accesibile, astazi poti utiliza un invertor offgrid/hibrid care sa functioneze si fara acumulatori. [vezi model invertor]

 

Cum functioneaza un invertor fara acumulatori intr-un sistem offgrid?

 

Simplu. In timpul zilei consumatorii tai sunt alimentati direct din panourile fotovoltaice fara sa fie nevoie de un acumulator. De retinut este faptul ca intr-o astfel de configuratie sistemul este utilizat doar pe timpul zilei.

 

Avantajul unui astfel de sistem este, in primul rand componenta de pret, costurile fiind cu mult mai reduse daca nu adaugi un acumulator.

 

Un alt avantaj tine de scalabilitate. Cu alte cuvinte, daca nevoile tale se schimba si ai nevoie de consum pe timpul noptii, poti oricand adauga unul sau mai multi acumulatori.

 

In concluzie, #mitulfotovoltaic confirm caruia un sistem fotovoltaic are nevoie de acumulatori este FALS!

 

Urmareste-ne pe facebook sau instagram pentru mai multe #informatiifotovoltaice si prinde urmatorul #mitfovoltaic.

 

Alaska Fotovoltaice
Facebook Instagram, Youtube LinkedIn
Soseaua Linia de centura, Nr. 46 (VGP Park), Stefanestii de Jos, ILFOV
Copyright © 2024 Alaska Energies