VINDE CURENT! FII ȘI TU PROSUMATOR!

Home » Blog » VINDE CURENT! FII ȘI TU PROSUMATOR!
09 IUN 2021

VINDE CURENT! FII ȘI TU PROSUMATOR!

Accelerarea tranziţiei către energie regenerabilă este un obiectiv economic necesar în contextul preţurilor CO2 actuale, mai ales că există o creştere cu 9,6%, a consumului populaţiei de energie electrică, faţă de perioada corespunzătoare a anului 2020, conform unor date INSSE. România a atins în 2020 obiectivul de 24% din consumul de energie total provenit din surse regenerabile, iar pentru 2030, noul obiectiv stabilit de guvernul român este de 30,7%, realizabil prin adăugarea a 7GW în capacitate regenerabilă.

La nivel european, instalaţiile fotovoltaice au crescut semnificativ, arătând o piaţă ce se află în plină expansiune. În timp ce în 2020 s-au instalat noi sisteme fotovoltaice de 21 GW, se estimează o creştere semnificativă de 21% pentru anul curent.

Mai mult, în ultimii zece ani, prețul sistemelor fotovoltaice a scăzut constant pe fondul unei utilizări tot mai extinse, iar promovarea tot mai accentuată a acestei tehnologii, contribuie la o și mai mare accesibilitate a acesteia.

Conform celor mai recente modificări din Legea 220/2008, consumatorii de energie electrică pot deveni prosumatori, mai exact pot deține instalații de producere a energiei electrice, inclusiv în cogenerare, cu o putere mai mică de 100kW, a cărui activitate specifică nu este producerea energiei electrice. Prosumatorul consumă, stochează sau vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în clădirea lui, inclusive un bloc de apartamente, o zonă rezidențială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în același sistem de distribuție închis.

Conform ANRE, certificarea calităţii de prosumator este necesară având în vedere următoarele aspecte:

Întrucât producerea de energie electrică din surse regenerabile captează interesul celor care au un consum redus pe care vor să și-l acopere din surse regenerabile, ANRE a emis o serie de reglementări suplimentare prin care se stabilesc regulile de comercializare a energiei electrice produse din surse regenerabile care pot fi consultate aici.

Urmărește-ne pe facebook sau instagram pentru mai multe #informatiifotovoltaice.

 

 

Alaska Fotovoltaice
Facebook Instagram, Youtube LinkedIn
Soseaua Linia de centura, Nr. 46 (VGP Park), Stefanestii de Jos, ILFOV
Copyright © 2024 Alaska Energies