Eficienta sistemelor fotovoltaice iarna

Home » Blog » Eficienta sistemelor fotovoltaice iarna
panouri solare
16 NOI 2020

Atunci când vorbim de energie solară, ne imaginăm că un astfel de sistem este eficace şi performant doar vara şi primăvara. In realitate, panourile fotovoltaice sunt o investiţie rentabilă în orice sezon. Chiar şi în timpul iernii panourile fotovoltaice oferă energie rentabilă, funcţionarea lor nedepinzînd numai de razele directe ale soarelui ci de multi alţi factori. Mai mult, sezonul rece, poate aduce beneficii funcţionarii unui sistem fotovoltaic, dacă acesta este instalat de către profesionişti în domeniu.

 

Mitul soarelui şi cel al frigului

 

Pentru necunoscători soarele şi căldura sunt « motoarele » funcţionării optime ale unui sistem fotovoltaic. Nimic mai fals. Nici temperatura şi nici razele soarelui nu garantează eficacitatea unui sistem fotovoltaic. Intensitatea luminii, lumina care este prezentă şi în cazul unui cer permanent înnorat este « motorul de funcţionare » . Sa luăm ca exemplu zone cu o climă preponderent ploioasă, gen Belgia, Anglia sau Germania. Acestea sunt doar căteva dintre ţările în care sistemele fotovoltaice sunt «un mod de viaţă » atât pentru populaţie căt şi pentru zonele industriale, în ciuda faptului că soarele nu este prezent prea des pe cer. Intr-adevar vorbim de o producţie mai redusă de energie în cazul unui climat înnorat, dar în niciun caz de nefuncţionare. Scăderea producţiei de energie electrică pe timp de iarna este doar urmarea zilelor mai scurte şi a luminii filtrate de nori.

Nici căldura nu este un factor determinant al funcţionarii unui sistem fotovoltaic. Există un alt mit care spune că panourile se pot deteriora sau defecta din cauza temperaturilor scăzute. Toate panourile fotovoltaice sunt fabricate din sticlă borosilicată, un material rezistent la ger.

 

Avantaje şi dezavantaje ale panourilor fotovoltaice în timpul sezonului rece

 

1. Zăpada este şi prieten, dar şi duşman al panourilor fotovoltaice

Efectele negative :un strat prea gros de zăpada depus pe panourile fotovoltaic împiedică lumina să ajungă la celulele solare. Efectele nedorite ale ninsorii pot fi uşor prevenite printr-o instalare corespunzătoare, dar si prin curăţarea panourilor cu o mătura moale sau cu instalatii speciale.

Efecte pozitive : Dacă există zăpadă în jurul panourilor aceasta poate creşte producţia de energie electrică deoarece reflectă lumina.

2. Temperatura

Deşi pare imposibil, iarna se poate mări performanţa unui sistem fotovoltaic, aceasta ajungând sa fie superioară producţiei din sezonul cald. 

Temperaturile scăzute: în cazul unor temperaturi ce depaşesc 25 de grade, panourile fotovoltaice au tendinţa să piardă din eficacitate. In condiţii de iarnă, cu o buna poziţionare, lumină suficientă, făra zăpadă depusa pe panouri, producţia de energie electrică poate fi superioara unei zile de vară.

3. Montajul neadecvat al panourilor încă de la instalare

Este extrem de important ca panourile fotovoltaice sa fie instalate de catre profesionişti cu expertiză în domeniu. Poziţionarea şi orientarea corectă a sistemului garantează un randament maxim în sezoanele prietenoase, dar mai ales iarna când poziţia soarelui este diferită şi lumina este puternic filtrată printre nori. Este foarte important ca panourile sa aibă, încă de la instalare, înclinaţia potrivită, adaptată inclusiv condiţiilor de expunere redusă la lumină.

 

Nivelul de producţie de energie electrică al panourilor fotovoltaice iarna

 

Dupa cum se ştie, intensitatea luminii variază de la sezon la sezon, dar şi în anumite intervale orare. Conform statisticilor prducţia de energie electrică este la capacitate maximă între lunile mai şi septembrie şi în intervalul orar 12-14.

 

Calitatea influenţează randamentul în orice sezon

 

Piaţa internaţională de profil oferă nenumarate opţiuni, unele mai ieftine, altele mai scumpe. Panourile fotovoltaice nu sunt o investiţie la care sa faci economie la bani daca iţi doreşti un sistem performant şi de foarte bună calitate. Buna funcţionare, randamentul, durata « de viaţă » a panourilor depind de doi factori foarte importanţi :

 

1. Achiziţionarea unui sistem fotovoltaic de foarte buna calitate, de la companii care iţi pot oferi panouri proveninte (de preferat) direct de la producători de renume în domeniu. In acest fel eşti sigur că beneficiezi de cel mai bun sistem la cel mai bun preţ, de expertiză în domeniu, de garanţie, de service rapid în cazul unor defecţiuni. Alaska Fotovoltaice, filiala Alaska Energies în România, este distribuitor direct al multor companii producătoare de panouri fotovoltaice şi indeplineşte toate condiţiile de mai sus. In plus, reţeaua naţionala de parteneri îţi garantează un montaj corect şi eficient al sistemului fotovoltaic

 

2. Instalarea panourilor trebuie făcută de specialişti care vor dimensiona corect sistemul de care ai nevoie şi vor determina poziţia ideală a panourilor pentru a obţine randament maxim.

 

Sfaturi importante pentru a avea un sistem fotovoltaic performant în orice sezon:

 

- Este indicat ca panourile sa fie instalate la un unghi de 40-45 de grade. In aceste condiţii, zăpada va aluneca singură de pe suprafaţa lor şi nu va fi necesară curăţarea manuală decât în caz de îngheţ.

- Panourile fotovoltaice nu se curăţă cu obiecte tăioase sau dure, cu soluţii de dezgheţare pe care le utilizaţi la degivrarea geamurilor şi nici cu sare.

 

 

 

Alaska Fotovoltaice
Facebook Instagram, Youtube LinkedIn
Soseaua Linia de centura, Nr. 46 (VGP Park), Stefanestii de Jos, ILFOV
Copyright © 2024 Alaska Energies